Piia VainioRovaniemi

Ei kuvaa

Osaaminen

taidegraafikko

Oma kuvaus

Taidegrafiikkaa olen harrastanut vuodesta 2016. Tutuin tekniikka minulle on perinteinen metalligrafiikka eli etsaus ja akvatinta, mutta myös carborundum on lähellä sydäntä. Olen käynyt taidegrafiikan kursseja pääkaupunkiseudulla asuessani useammassa paikassa: Helsingin työväenopistossa, Espoon työväenopistossa, i Helsingfors Arbis, Etelä-Helsingin kansalaisopistossa ja Helsingin taiteilijaseuralla. Asuessani Turussa 2021-2023 tutustuin myös litografiaan ja serigrafiaan. Kurssien lisäksi työskentelin itsenäisesti Turun Taidegraafikoiden grafiikanpajalla Taiteen Talolla.

Taidegrafiikassa minua kiehtoo kuvien toistaminen pienillä eroilla, useimmat teossarjani ovatkin EV-sarjoja (édition variée) eli samalta laatalta on vedostettu useita erivärisiä vedoksia. Eri tekniikoiden yhdistäminen kiinnostaa myös. Taidegrafiikan tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kuvaa täytyy suunnitella - silti prosessissa voi mennä jotain vikaan ja kuva ei vastaakaan suunniteltua. Taidegrafiikan tekeminen on opettanut minulle paljon epäonnistumisten ja yllätysten kohtaamisesta ja niiden hyväksymisestä. Taidegrafiikka on ihmisen tekemää, ei koneellista massatuotantoa - käsityön jälki on havaittavissa.

Käytän metalligrafiikkaa vedostaessani Hahnemühlen 300 gramman syväpainopaperia ja öljypohjaisia painovärejä. Chine collé -tekniikalla lisäämäni kohdat ovat yleensä japaninpaperia (Wenzhou 30g) tai nepalinpaperia. Työni ovat itse vedostamiani.

Kehystän töitäni itse ja osa vedoksista on kehystetty kirpputoreilta löytämiini kierrätyskehyksiin, osa uusiin ostokehyksiin. Myymäni kehystetty työ sisältää grafiikan vedoksen, passepartoutin eli aukkopahvin ja kehyksen. Myös kehystämättömiä vedoksia on myynnissä.

Kasvoin maatilalla Hinnerjoella Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalla. Luonto oli perheemme toimeentulon perusta. Opiskelin biologiaa Joensuun yliopistossa (nykyään Itä-Suomen yliopisto) ja siellä suhteeni luontoon sai vahvistusta ja eräänlaisen tutkijan vireen. Kasvit kiehtovat minua ja kaupunkilaisvuosinani olen upottanut sormet multaan huonekasviharrastuksen parissa. Luonto minulle suuri voimavara ja se inspiroi minua.

Tällä hetkellä asun Rovaniemellä ja opiskelen Lapin yliopistossa soveltavan taiteen koulutusohjelmassa, opintoihini kuuluu myös kuvataiteen opintoja.

Instagram: @pppvainio

Tunnisteet: metalligrafiikka, taidegrafiikka, etsaus, viivasyövytys, carborundum, chine collé, monotypia, puupiirros, litografia